U januaru potrošačke cene skočile za 0,6 posto

Bez autora
Feb 24 2013

Republički zavod za statistiku saopštio je da su cene proizvoda i usluga u januaru 2013. godine, u odnosu na decembar 2012. godine, u proseku povećane za 0,6 posto. Potrošačke cene u januaru 2013. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 12,8 posto.Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u januaru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen je u grupama komunikacije – od 3,5 posto, zdravstvo – od 2,8 posto...

U januaru potrošačke cene skočile za 0,6 postoRepublički zavod za statistiku saopštio je da su cene proizvoda i usluga u januaru 2013. godine, u odnosu na decembar 2012. godine, u proseku povećane za 0,6 posto.

U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u januaru 2013. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 12,8 posto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u januaru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen je u grupama komunikacije – od 3,5 posto, zdravstvo – od 2,8 posto, hrana i bezalkoholna pića – od 1,4 posto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana – od 0,7 posto i alkoholna pića i duvan – od 0,4 posto).

Pad cena zabeležen je u grupama rekreacija i kultura – od 3,5 posto, odeća i obuća – od 1,3 posto i transport – od 1 posto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Prema proceni Narodne banke Srbije, rast međugodišnje inflacije očekuje se i u narednih nekoliko meseci, kao posledica ostvarenog i očekivanog rasta regulisanih cena, kao i efekta niske baze. Pad međugodišnje inflacije trebalo bi da usledi od drugog tromesečja, uz povratak u granice dozvoljenog odstupanja od cilja (4±1,5 posto) do kraja tekuće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik